Mochi – Részletesen a desszertről, amiért megőrülnek a japánok

A mochi egy hagyományos japán desszert, amely finom ragacsos rizslisztből, cukorból és vízből készül és különféle finomságokkal van megtöltve.

Tradicionálisan vörösbabkrémmel töltik, de manapság már többszáz féle ízesítést találhatunk a japán boltok polcain.

A legnépszerűbb ízek közé tartoznak a pandan, durian, kékáfonya, cseresznyevirág vagy zöldtea ízesítésű mochik.

mochi_desszert_japán_édesség_asia_express

Ez a különleges, de nagyon finom desszert már hosszú évszázadok óta része a japán kultúrának. Történészek már az időszámításunk előtt 300-ban kezdődő és 600 éven keresztül tartó Jajoi-kor során találtak bizonyítékot létezésére, így mondhatni egyidős a rizstermesztés széleskörű elterjedésével. Ezekben az időkben a mochi elkészítésének módját nem ismerte minden háztartás, fogyasztása a hadurak és a korabeli arisztokrácia kiváltsága volt.

Később már a társadalom szélesebb rétegeiben is népszerűvé vált, hiszen úgy tartották, hogy fogyasztása jó szerencsét eredményez. Az 1100-as évektől a sinto szertartásokban is használták a szellemeknek szánt ajándékként.

Manapság a mochi a mindennapok egyik kedvenc desszertje, de továbbra is fontos szerepet játszik a japán kultúrában, hiszen az újév egyik hagyományos étele. A japán újév idején megsokszorozódik a mochi vásárlások száma, minden család megrohamozza a boltok polcait és a cukrászdákat.

A japánok úgy tartják, hogy a mochi fogyasztása újévkor szerencsét hoz a következő évre, azonban az újévi időszakban a desszert más okból is gyakran szerepel a címlapokon.

Évről évre nagy számban számolnak be fulladásos halálesetekről, melyet az felelőtlen mochi fogyasztás okoz. Ennek egyik oka a mochi ragadós állaga, amely egyben lenyelve megakadhat az ember torkán. Másik oka, hogy a túlzott alkoholfogyasztás felelőtlenné teszi az embereket.

Fontos leszögezni, hogy a mochi fogyasztása nem veszélyes, de mindenképpen javasoljuk alaposan megrágni, kisgyermekek esetében pedig falatokra szeletelni a desszertet.

Ha kedvet kaptál a mochi kipróbálásához javasoljuk a budai Fuji japán éttermet, ahol igazi japán séf készíti az ételeket, vagy a belvárosi Bambuszliget japán éttermet. Ha otthon szeretnéd élvezni ezt a finom japán különlegességet, tőlünk is megrendelheted kedvező áron!

Válogass áruházunk mochi kínálatából:

0
    0
    Kosár
    A kosarad jelenleg üres.Vissza a Vásárláshoz

    Megajándékozhatunk egy 5%-os kuponnal?

    Töltsd ki az alábbi űrlapot és küldjük is a megadott email címedre!

    Köszönjük a kitöltést! Kuponkód: MOCHILOVER5

    A kuponkódot és pár infót az email címre elküldtük, és akár már most is felhasználhatod.

    Ha nem találod az elsődleges leveleid között, nézd meg a Promóciók és Spam (Levélszemét) mappákat is!