Egyszerű Otthoni Maki Sushi Recept
Hozzávalók:
- 30 dkg sushi rizs
- 4 dl víz
- 3 evőkanál rizsecet
- 1 evőkanál nádcukor
- 1 csipet só
- 25 dkg lazac
- Sushi gyömbér
- 3 evőkanál szójaszósz
- 1 db kígyóuborka
- 1 közepes db piros kaliforniai paprika
- 1 dkg zöld kaliforniai paprika
- 1 db sárga kaliforniai paprika
- 1 db avokádó
- 1 teáskanál wasabi krém
- 5 db alga lap
- Bambusztekercs (az elkészítéshez)
Elkészítés:
- Első lépésként mérjük ki a szükséges sushi rizs mennyiséget, majd hideg vízzel addig mossuk át, amíg a víz zavarossága meg nem szűnik. Ez a tapasztalatok alapján legalább 8-10 vízcserét igényel. Ezt követően tegyük a rizst egy fazékba és öntsünk rá annyi vizet, hogy pont ellepje, majd fedjük le a fazekat, és lassú tűzön forraljuk fel. Miután a rizs felforrt, vegyük le a tűzről és hagyjuk állni negyed órát.
- Egy tálban alaposan keverjük össze a rizsecetet cukorral és a sóval. Ezt négy egyenlő részletben kell a meleg rizshez hozzáadni. Először adjuk, hozzá a kikevert adag negyedét és jó alaposan keverjük össze a rizzsel. Ezt ismételjük meg még három alkalommal, míg el nem fogy a rizsecet. A cukorral és sóval kevert rizsecet segítségével a rizsszemek jöbban összetapadnak és könnyen formázhatók. Végül kanalazzuk át a kész rizst egy tányérra vagy tálba és várjuk meg, míg kihűl.
- Következő lépésként vegyük elő a megmosott uborkát és paprikát és avokádót. A zöldségeket vágjuk hosszában vékony szeletekre, lehetőleg a nori alga lapunk hosszával megegyezőre.
- Ezt követően vegyük elő a friss lazacot és ha szükséges, szálkátlanítsuk. A friss lazacot egy éles késsel szeleteljük fél centiméteres vastagságúra, ha szükséges, a bőrét távolítsuk el.
profi tipp: elővigyázatosságból javasolt a lazacot a sushi készítés előtt 6-8 órán keresztül a fagyasztóban tárolni, ugyanis a hidegtől biztosan elpusztul minden rajta található kórokozó.
5. Az alapanyagok előkészítése után következik a sushi összeállítása. Vegyük elő és terítsük ki a bambusztekercset, majd helyezzük el rajta a nori algalapot. A nori lap egészén egyenletesen terítsük szét a rizst, azonban arra figyeljünk, hogy hagyjunk 2-2 cm helyet a lap tetején és alján. Ez fogja összetapasztani a tekercset a feltekerést követően.
profi tipp: a rizs szétterítése előtt nedvesítsük be a kezünket, így nem fog rátapadni a rizs.
6. Először helyezzük a rizsre a lazacfilét egy sávban, majd tetszés szerint tegyük rá az uborka, avokádó vagy paprika csíkokat. Ha befejeztük a zöldségek elrendezését, kezdjük el lassan és óvatosan alulról feltekerni a sushit a bambuszlap segítségével. Tekerés közben helyezzünk enyhe nyomást a bambusztekercsre és figyeljünk rá, hogy a szélek is szorosan illeszkedjenek. Amikor feltekertük, továbbra is enyhe nyomást helyezve a sushirúdra, hengergessük egy kicsit ide-oda a bambuszlap ölelésében, hogy a sushi tekercs jól összetapadjon.
7. Ezt követően óvatosan távolítsuk el a bambusztekercset, majd pár percig hagyjuk állni a rudakat. Vegyünk elő egy éles kést és nedvesítsük meg a pengéjét, majd vágjuk a sushi rudakat egyenlő szeletekre.
profi tipp: a késsel kerüljük a fűrészelő vágást, szeljünk egyenesen lefele, hogy a legjobb eredményt kapjuk.
8. Utolsó lépésként vegyük elő a sushi gyömbért és a szójaszószt és tegyük külön tálkákba a tálaláshoz. A wasabi krémből egy teáskanálnyit tegyünk a kész sushi mellé. Amennyiben wasabi port használunk, úgy adjunk hozzá egy kevés vizet és egy tálkában keverjük gyurmaállagú masszává tálalás előtt.